Carnaval in Oeteldonk of Kruikenstad 0

Carnaval in Kruikenstad, Tilburg

We vieren natuurlijk altijd carnaval in onze eigen stad. Toch zijn er een handje vol mensen, die niet in de buurt wonen maar wel het leukste feestje van het jaar mee vieren. Dat snappen wij als carnaval liefhebbers maar al te goed. Alleen waar moet je dan zijn? Ga je naar Den Bosch of ga je naar Tilburg? Wij zetten de verschillen tussen Oeteldonk en Kruikenstad voor jou op een rijtje.

Jouw carnaval outfit

Laten we eens beginnen bij de outfit. In Oeteldonk of te wel Den Bosch is het een traditie om je kiel aan te trekken. Deze gaat dan ook gepaard met de wit, geel, rode sjaal. Dit maakt ook dat iedereen nagenoeg hetzelfde gekleed is met carnaval in Oeteldonk. Alleen de accessoires zullen hier- en daar verschillen. 

In Kruikenstad is het een groot feest, ook als het op outfits aan komt. Een deel van de stad kleurt groen en oranje met de welbekende kiel. Een ander deel trekt een lekker gek pak aan. Dat kan een onesie zijn of een leuk beroep pakje. Denk bijvoorbeeld aan politie agent of verpleegster. Ook pakken uit series zijn razendpopulair in de stad. Zo is het helemaal niet gek om in de rode onesie van Casa de Papel te verschijnen. 

De alcoholische versnaperingen

Tijdens carnaval worden er heel wat alcoholische versnaperingen genuttigd. Bier is dan wel het meest populaire drankje. Er moeten honderden fusten aan worden geschaft door de kroegen om aan de wens van de klant te blijven voldoen. 

In Kruikenstad hebben ze naast bier nog een populair drankje erbij, namelijk Schrobbelèr. Een heerlijk shotje om tijdens de koude dagen mee op te warmen. Elke Tilburger kent het drankje en drinkt hier minstens een liter van tijdens carnaval. 

In Den Bosch hebben ze niet echt een eigen drankje. Daar zul je het toch echt met bier en wijn moeten doen. Andere dranken kunnen natuurlijk ook, maar die zijn vaak te duur om een hele dag te blijven drinken.

De toegankelijkheid in de stad

In Kruikenstad is iedereen welkom om gezellig carnaval te komen vieren. In deze carnavalstad maken ze geen uitzonderingen. Je wordt dan ook niet meteen gek aangekeken als je niet van daar bent. In Tilburg begrijpen ze namelijk dat carnaval het leukste feestje van het jaar is en dat je daar ook van moet genieten als je niet uit Brabant komt. Ze zijn het immers gewend met de Tilburgse Kermis elk jaar.  

In Oeteldonk is dat wel anders. Daar moet je een kiel aan, anders val je al buiten de boot. Kroegen kunnen je ook echt weigeren als je niet aan hun kledingdracht voldoet. Daardoor wordt de sfeer er ook niet beter op. Buitenstaanders zijn hier dan ook veel minder welkom. 

Heel veel carnavalskrakers

Als je carnaval zegt, zeg je ook foute Nederlandstalige muziek. Alle foute hits worden weer uit de kast getrokken en hoor je luid op de speakers. In Oeteldonk wordt er ook veel Oeteldonkse muziek gedraaid. Je hoort alle Bosschenaren dan ook meeblèren met hun eigen hits.

In Kruikenstad hoor je ook echte carnavalskrakers van eigen bodem. Ze hebben daar namelijk de Carnavalsvereniging Veul Gère die al heel wat hits op hun naam hebben staan. Een van de bekendste wellicht is ‘Wa Trekte Aon’? Alle Tilburgers kunnen dit lied meeblèren, maar ook anderen kennen het maar al te goed. ‘De Grozzie van Men Buurvrouw’ is ook een klassieker die door Veul Gère geschreven is. Dit nummer wordt samen met Ferry van de Zaande gezongen. Ferry is nog zo’n groot icoon in Tilburg. Ook al is hij niet van Tilburgse komaf, heel Kruikenstad weet goed wie hij is.

Previous ArticleNext Article
Cultuur, Evenementen ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *