Sneeuw maken we niet vaak mee, althans niet in ons kikkerlandje. Regen valt er op jaarbasis genoeg, maar op sneeuw worden we helaas niet elk jaar getrakteerd. Een witte kerst is dan ook bijna uniek te noemen. Mocht er wel een keer sneeuw vallen, dan is het tijd om mooie herinneringen te maken. Daar wil je natuurlijk wel wat mooie plaatjes van schieten. Daarom hebben we voor jou 6 tips om te fotograferen in de sneeuw.
Tip 1: Gebruik een statief
Het is altijd aan te raden om een statief te gebruiken wanneer je foto’s maakt. Alleen in de sneeuw komt zo’n hulpmiddel nog meer van pas. Je kunt zo namelijk wat makkelijker schuiven en veranderen van compositie. Bovendien is het natuurlijk hartstikke koud en kun je nog wel een last hebben van trillende handjes. Dat maakt het maken van een foto niet makkelijker. Om die trillingsonscherpte te voorkomen, kun je dus gebruik maken van een statief.
Tip 2: Zet beeldstabilisatie uit
Zolang je een statief gebruikt, heb je eigen geen beeldstabilisatie nodig. Deze kun je beter uitzetten. Het statief zorgt er namelijk al voor dat je beeld stabiel is. Bovendien kan het inschakelen van de stabilisatie motor ook voor problemen zorgen. Hoe ironisch het ook klinkt, maar dat motortje kan ds voor onnodige trillingen zorgen. En wat doen trillingen? Die zorgen voor een onscherp beeld. Laat dat je dus niet overkomen door deze functie uit te schakelen.
Tip 3: Belichting instellen
Het is ook heel belangrijk om de belichting goed in te stellen. Normaal gesproken staan veel camera’s standaard ingesteld op 18% grijs. Als er veel wit in jouw beeld zit, dan gaat de camera onder belichten. Dat gebeurt dus ook wanneer je buiten in de sneeuw een foto wil maken. Je wil ervoor zorgen dat de foto niet grijs wordt. Zorg dan dat je voor 0,5 tot 1,5 overbelichting kiest om de juiste foto’s te kunnen schieten. Zo kun je de kinderen bijvoorbeeld fotograferen tijdens het sneeuwballengevecht, de echte klassieke kersttraditie van menig families.
Tip 4: Bescherm jouw camera
Sneeuw is en blijft een vorm van neerslag. Deze neerslag bestaat uiteraard uit ijskristallen, die natuurlijk smelten tot water. Het is vanzelfsprekend dat dat nou net slecht is voor elektronische apparatuur. Daarom moet je ook erg voorzichtig zijn als je in de sneeuw wil gaan fotograferen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een regenhoes, zodat de camera in elk geval droog blijft.
Je moet ook letten op bewegende onderdelen, dat die niet kunnen bevriezen. Het vele droogmaken van de camera is dus echt essentieel op zo’n dag.
Tip 5: Gebruik de polarisatiefilter
Door gebruik te maken van een polarisatiefilter zorg je ervoor dat de kleuren in een foto nog sterker naar voren komen. De lucht krijgt bijvoorbeeld een veel diepere blauwe kleur. Alleen dat is niet het enige. De filter maakt de kleuren wel veel intenser en daardoor mooier, maar deze gaat ook de reflectie van sneeuw tegen. Op die manier wordt dus het contrast verhoogt en komen de kleuren veel beter tot z’n recht.
Tip 6: Kies voor zwart-wit
Een sneeuwlandschap is ook een perfecte compositie voor een zwart-wit foto. Voornamelijk in een bos met allemaal kale bomen. Zodra er kleur ontbreekt, komen vormen vaak veel beter tot z’n recht. Daarom is het maken van zwart-wit foto’s ook erg ideaal in de winter. Je kunt de camera er vooraf al op instellen of de foto’s later bewerken in een ander programma. Dat laatste is misschien wel de beste optie, omdat je dan de verschillen goed kunt zien.