Leer alles wat je moet weten over de Spaanse cultuur met deze 10 gewoontes! 0

Spanje

Ga jij graag op vakantie naar Spanje en wil je alles leren over de Spaanse cultuur zodat je de blits kunt maken op je volgende reis hiernaartoe, bij je vrienden en familie of ben je gewoon nieuwsgierig naar andere talen en landen? De Spaanse cultuur is zeer rijk en heeft bijzonder veel mooie kanten waar we allemaal veel van kunnen leren. De Spaanse keuken is zeer smakelijk en de Mediterraanse lifestyle wil je na het lezen van deze tien gewoontes het liefst zo snel mogelijk adopteren. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan vlug mee!

Gewoonte 1: een warm welkom

Spanjaarden staan bekend om hun gastvrijheid. Zeker wanneer je de moeite doet om hun taal te (proberen te) spreken dan kun je zo in een langdurig gesprek raken. De Spanjaard heeft geen haast en neemt daarom alle tijd om met jou een praatje aan te knopen als je daarvoor open staat. Ook merk je dit warme welkom door de manier van groeten. De standaard begroeting zijn twee kussen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen of vrouwen, bekenden of onbekenden. Dus laat die beleefd uitgestoken hand maar zitten en ga direct voor de wang als je mee wilt doen in deze gewoonte!

Gewoonte 2: liefde voor kunst en cultuur

Uit Spanje zijn een aantal zeer bekende en belangrijke kunstenaars gekomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een Picasso, Dali, Gaudi en Miro. Spanjaarden zijn trots op hun kunst en cultuur en dat zul je zeker zien wanneer je een van de Spaanse steden bezoekt. 

Gewoonte 3: verscheidene feestdagen

Spanje is een gelovig land. Het land kent daarom vele katholieke feestdagen. Daarnaast zijn er ook veel nationale en regionale feestdagen. De bekendste zijn Tomatina in Buñol en natuurlijk het stierenrennen van Pamplona.  

Gewoonte 4: de siësta!

In de middag wordt er warm geluncht in Spanje en daar moet ruim de tijd voor worden genomen. Uitgebreid eten is belangrijk in de Spaanse cultuur en om daarvan bij te komen wordt vaak tussen 14:00 en 17:00 een korte siësta gehouden. Een middagdutje! Daarna zijn winkels en restaurants weer open tot laat.

Gewoonte 5: laat en lang eten

Door de (voor ons) late lunch en het warm eten, hoeft een Spanjaard natuurlijk niet weer om stipt zes uur ’s avonds het avondeten op tafel te hebben. Gebruikelijker is het om rond een uur of half 9 weer richting het avondeten te gaan. Daarbij wordt vaak gekozen voor tapas. Zeker wanneer er zwaarder is geluncht. Voor het avondeten wordt in de regel alle tijd genomen.

Gewoonte 6: het belang van de gastronomie

Omdat de Spaanse keuken een groot deel van de Spaanse cultuur beslaat, wordt veel waarde gehecht aan de gastronomie. Per regio kunnen de delicatessen enorm verschillen. Zo heb je in de kustregio’s veel gerechten met vis, denk aan paella met mosselen, en wordt er in het zuiden veel gewerkt met verse vlezen. Waar je zeker van kunt zijn, is dat alle gerechten overal even smaakvol zijn!

Gewoonte 7: het leven speelt zich buiten af

Door het heerlijke weer en de sociale cultuur met vrienden en familie speelt het leven in Spanje zich met name buiten af. Huizen kunnen daardoor sober zijn. Maar de Spanjaard brengt zijn tijd liever buiten door of in het café.

Gewoonte 8: het belang van (een grote) familie

Net als in de Italiaanse cultuur speelt familie een belangrijke rol. Spanjaarden zijn echte levensgenieters en dat delen ze graag met hun naasten. Eten en drinken wordt graag gedeeld met vrienden en familie. 

Gewoonte 9: het ultieme anti-kater middel is gevonden?

Bij alle heerlijke Spaanse gerechten hoort natuurlijk ook een lekker glaasje. De tip om in Spanje geen kater te krijgen? Neem voor het drinken een shotje olijfolie om de maagwand te beschermen. Het proberen waard toch!

Gewoonte 10: trots op het eigen land

Met al deze prachtige gewoontes is Spanje trots op haar cultuur. En eerlijk is eerlijk, wat is er nu niet om trots op te zijn met zo’n heerlijke keuken, prachtig land en vriendelijk volk!

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *