Waan je in de Nederlandse natuur 0

Paard in de Wei

Jaarlijks trekken er weer duizenden mensen op uit, lekker naar de natuurgebieden in Italië en Oostenrijk. Maar, waarom doen we dat eigenlijk? Doen we het voor de natuur of voor het land? Want Nederland heeft ook prachtige natuurgebieden, daarvoor hoeven we echt geen kilometers te reizen. Alleen is dat wel bekend bij iedereen…? We zetten de mooiste plekken op een rijtje, om elke Nederlander bewust te maken van onze eigen natuur, van Nederlandse bodem. 

Natuurgebied Zuid-Kennemerland – Noord-Holland 

Anders dan onderstaande natuurgebieden is het Zuid-Kennemerland een duingebied. Dat zorgt ervoor dat dit natuurgebied weer zijn eigen charme heeft. Vanuit deze duinen kun je de zee net niet zien, daardoor kun je des te meer genieten van de rest van de omgeving. 

Hier zijn bijzondere dieren te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de shetlandpony’s en konikpaarden, maar ook aan verschillende vogel- en eendensoorten. Je hebt hier bijvoorbeeld kans om de dodaar te spotten. En heb je wel eens een bontbekplevier gezien? Je bewondert deze dieren allemaal in Zuid-Kennemerland. 

Of je hier nu naartoe gaat om te fietsen, te wandelen of paard te rijden, er is voor een ieder een route uitgestippeld. De routes verschillen van 1 tot 16 kilometer, dus er is voor ieder wat wils. 

Ben je geen ruiter en geen fan van wandelen en fietsen? Reis dan af naar de badplaats Zandvoort. Hier kun je namelijk leren surfen bij de surfschool. Het is een leuke activiteit voor jong en oud. 

Natuurgebied De Drentsche Aa – Drenthe 

Dat dit natuurgebied in Drenthe bijzonder is kunnen we wel stellen. Het is namelijk het laatste beekdallandschap in ons kikkerlandje. Heldere beken en stromen slingeren door De Drentsche Aa, wat een groot kenmerk is van dit natuurpark. 

Er zijn ook hier weer verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld om kennis te maken met het gebied. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met een boswachter op pad te gaan. Dat levert je wellicht nog unieke foto’s op, want samen met hem kun je bijvoorbeeld reeën gaan spotten. Deze dieren zul je misschien in je eentje niet zo snel tegenkomen. 

Voor wie niet van fietsen of wandelen houdt of wie er gewoon liever op het water te vinden is, kun je er ook leuke kanotochten maken. Begeef jezelf met je kano op de Drentsche Aa of maak een tochtje op een van de andere rivieren in de buurt. 

De Oostvaardersplassen – Flevoland

Grote kans dat je dit stukje natuur wel kent van naam. De Oostvaardersplassen zijn namelijk vaak in het nieuws te vinden. Dit komt deels doordat er bijzondere vogels te vinden zijn. Daarnaast is het een beschermd gebied, omdat dit stukje natuur functioneel is voor broed- en trekvogels. Naast de 100 verschillende vogelsoorten, kun je er nog veel meer andere dieren bewonderen in het wild. Denk bijvoorbeeld aan konikpaarden en edelherten. Als je een beetje geluk hebt, kun je ook een bever of een ree zomaar tegemoet lopen. 

Zoals je waarschijnlijk al verwacht is het een prachtig gebied om te wandelen. Zo zijn er verschillende wandelroutes, waarbij je ondertussen de mooiste dieren kunt spotten. Wil je toch actief zijn, maar ben je geen wandelaar? Spring dan lekker op de fiets! Je kunt een route van wel 32 kilometer rijden. Wie weet wat voor dieren je onderweg allemaal tegenkomt. 

Het maakt niet uit in welk seizoen je de Oostvaardersplassen bezoekt, elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. In de lente heb je kans om jonge vossen te spotten, terwijl je in de herfst edelherten kunt horen. In de zomer staat alles mooi in bloei, terwijl je in de winter de meeste kans hebt om veel verschillende vogels te spotten! 

Heb je deze parken al gezien of ben je op zoek naar natuur dichterbij? Bekijk dan eens deze parels van natuurparken. 

Previous ArticleNext Article
Natuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *