Kies de juiste gordijnen voor jouw huis 0

Plissé Gordijnen

Als je jouw huis gaat inrichten zijn er een hoop dingen waar je op moet letten. Krijg je overdag bijvoorbeeld genoeg daglicht binnen of moeten er meer ramen komen? Heb je wel genoeg ramen, hoe ga je de zon dan overdag buiten houden? En hoe zorg je ervoor dat ‘s avonds niemand naar binnen kan kijken. Het is dus belangrijk om de juiste gordijnen te kiezen. Er is veel keus, dus laten we maar snel beginnen met het uitzoeken!

De bekende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn bij een ieder wel bekend. Ze zijn handig zelf te installeren en zijn in heel veel verschillende maten, kleuren en stoffen te koop. Ze kunnen op maat gemaakt worden. Dit zorgt ervoor dat je op jouw breed raam, maar één gordijn hoeft te hangen. Dat ziet er wel zo netjes uit natuurlijk. Met rolgordijnen heb je veel keus, ook in de stoffen. Zo kun je zelf kiezen of je verduisterende gordijnen wil, deze zijn ideaal voor op een slaapkamer. Voor in de woonkamer zul je wellicht lichtdoorlatende rolgordijnen willen. Dan zorg je wel dat min of meer de zon niet naar binnen schijnt, maar wel dat er nog steeds genoeg daglicht binnen komt. 

Mooie plissé gordijnen

Een variant op de rolgordijnen zijn de plissé-gordijnen. Je hebt hierbij de keuze tussen plissé-gordijnen en honingraat plissé-gordijnen. Het verschil hiertussen is dat de honingraat variant uit een dubbele laag geplooide stof bestaat. Vanaf de zijkant lijkt dit dus op een honingraatstructuur. Vandaar dus ook de naam. Deze gordijnen brengen meteen meer sfeer in de woonkamer, doordat het niet zo standaard is. Bovendien kun je deze gordijnen ook in verschillende soorten verkrijgen. Zo zijn de standaard plissé gordijnen semi-verduisterend, wat ideaal is voor in de woonkamer en keuken. Wil je de plissé-gordijnen doortrekken naar de slaapkamers? Dan zul je boven eerder kiezen voor de honingraat plissé-gordijnen met een verduisterende stof. Daarnaast bestaan er ook plissé-gordijnen voor dakramen. Deze kun je zelfs aan twee kanten openschuiven, net een accordeon. Zo kun je zelf met het licht spelen in de slaapkamer. 

Prachtige vouwgordijnen

Een andere variant op de rolgordijnen, zijn de vouwgordijnen. Deze vouwen zich dus op als je ze omhoog trekt. Dat geeft ook meteen een andere sfeer in de huiskamer. Bovendien zijn ze in verschillende soorten, maten en kleuren te koop. Echter, als je veel ramen hebt in de woonkamer, zijn dit misschien niet de juiste gordijnen. Het is namelijk een hele klus om elk gordijn op dezelfde hoogte te vouwen. Houdt hier dus rekening mee, voordat je ze aan gaat schaffen. 

Flexibele (houten) jaloezieen

Door hun stoere uitstraling zijn houten jaloezieën enorm populair in de Nederlandse woonkamers. Ze zijn erg modern, trendy en passen vrijwel in elk interieur. Kies je voor de zwarte variant dan creëer je ook meteen een wat luxere uitstraling in huis. Het voordeel van jaloezieën is dat ze veel flexibeler zijn. Je kunt de lamellen zelf bedienen en daardoor de lichtinval bepalen. Desnoods kun je ze omhoog halen als je vindt dat er te weinig daglicht binnen komt. Daarnaast gaan ze langer mee, ook omdat ze van een zwaarder materiaal zijn gemaakt dan elk ander soort gordijn. 

Het nadeel van jaloezieën is dat ze enorm veel stof aantrekken. Als je een opgeruimd huis wil moet je er rekening mee houden dat de jaloezieën wekelijks dan wel dagelijks schoongemaakt moeten worden. Dat is een enorme klus die je erbij krijgt. Houd er ook rekening mee dat dit relatief dure gordijnen zijn, daarentegen gaan ze natuurlijk wel veel langer mee. 

Je hebt natuurlijk ook nog de aluminium variant. Deze heeft veel smallere horizontale lamellen en is niet meer zo populair. Vroeger zag je die overal, net zoals verticale lamellen. Beide zijn niet meer trendy tegenwoordig. Je zult ze eerder zien bij bedrijfspanden dan bij huizen.

Previous ArticleNext Article
Wonen ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *