GR20 in Corsica – de wandelroute voor durvers 0

Man Taking Selfie while Tracking

Jij houdt van wandelen? Dan zijn die wandelingen in de Veluwe of de Ardennen vast geen uitdaging meer voor je. Gelukkig bestaan er genoeg avontuurlijke uitjes die jouw sport nieuw leven inblazen. Heb jij al gehoord van de GR20? Deze Grande Randonnée is een pad dat het eiland van Corsica in de Mediterraanse Zee doorkruist. Het pad is wel – ben je er klaar voor – 180 km lang! Voor je denkt dat dat niets voor jou is geven we je alvast mee dat je de route kan opdelen in etappes indien je dat graag hebt. Je hoeft dus niet meteen 2 weken vakantie vast te leggen om dit avontuur te ondernemen!

Hoe verloopt de route?

Het prachtige wandelpad is niet voor absolute beginners weggelegd. Je zult in totaal zo’n 7000m moeten klimmen en ongeveer 7000 moeten dalen, er zijn secties waar je over rotsen zal moeten klauteren en enkele glibberige passages waar je je zult moeten vasthouden aan kettingen of ladders. 

Gelukkig kan je ook kiezen om enkel een deel van de route te wandelen, gezien de GR20 onderverdeeld kan worden in een noordelijk en zuidelijk deel. Het noordelijke stuk tussen Calenzana en Vizzavona is het moeilijkere en steiler stuk met prachtige bergachtige uitzichten. Het zuidelijke deel tussen Vizzavona en Conca is groener en iets gemakkelijker. Je kan de route trouwens in beide richtingen afwandelen, aan jou de keuze! 

Hoe vindt je de weg? Op de hele wandelroute kan je rood-witte markeringen terugvinden. Meestal is er een duidelijk pad dat je kan volgen, maar op momenten dat het pad rotsachtig wordt, kan je deze markeringen terugvinden op rotsen rondom het pad. Je neemt natuurlijk best ook een wandelkaart mee voor je vertrekt.

De meeste mensen wandelen de hele GR20 in ongeveer 14 dagen, maar het wereldrecord staat op 32 uur, 54 minuten en 2 seconden – echt waar! Afhankelijk van jouw niveau kan je dus zelf kiezen hoe je het traject aanpakt. Houd er wel rekening mee dat deze route misschien niet voor jou is als je heel veel last hebt van hoogtevrees.

Wanneer vertrekken we?

De ideale tijd om deze avontuurlijke hike te plannen is 2 weken in juni of in de tweede helft van september vast te leggen. Tijdens de zomervakantie kan het daar immers erg druk worden en tijdens de wintermaanden wordt het met kans op sneeuw net iets te gevaarlijk om het pad te betreden zonder gids.

Gezien de populariteit van de route ben je er dus best ook op tijd bij om je slaapplaats te boeken. Het is namelijk niet toegelaten om in het wild te kamperen op de GR20, maar er zijn gelukkig heel wat berghutten waar je een overnachting kan vastleggen. In de maanden juni en september heb je een betere kans om nog een plekje te vinden, maar in juli en augustus zijn de berghutten meestal helemaal volgeboekt. Je slaapt dan in een grote slaapzaal gevuld met houten bedden met matrassen. Je neemt best je eigen slaapzak mee, gezien de hutten meestal geen dekens en lakens voorzien. Indien je toch graag die kampeerervaring hebt laten de meeste hutten het wel toe om rondom de hut jouw tent neer te zetten.

In al deze berghutten kan je een stevige maaltijd krijgen en overnachten in eenvoudige slaapvertrekken. Meestal is er plaats voor zo’n 50 wandelaars per nacht! Tijdens de wintermaanden, van oktober tot mei, staan de hutten echter leeg. Als je dan toch liever het avontuur aangaat in de sneeuw, kan je er nog steeds overnachten, maar moet je je eigen eten meebrengen. Je boekt dan ook best een professionele gids voor de langlauf tour.

Denk jij dat jij de GR20 aandurft?

 

Previous ArticleNext Article
Natuur ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *