5 Maltese snacks die je moet proberen 0

Malta

Ben jij al eens in Malta en Gozo geweest? Het eiland in de Mediterraanse Zee is een prachtige (en heel zonnige) bestemming met een rijke cultuur en historie. Malta heeft over de eeuwen heen een heleboel verschillende culturen zien passeren, wat dan ook zijn culinaire sporen heeft achtergelaten!

Arabisch, Engels, Frans, Italiaans, … Al deze diversiteit vind je dus uitgebreid terug in de Maltese keuken. Van konijn en vis tot olijven en Kinnie, hier zijn 5 Maltese lekkernijen die je moet proberen tijdens je volgende vakantie!

1. Maltees brood

Hobz biz-zejt en pastizzi zouden bovenaan op je lijstje moeten staan. Hobz wil ‘Maltees brood’ zeggen. Hobz biz-zejt is een broodje met wat olijfolie en wat tonijn, ui, knoflook, kappertjes en verse tomaten bovenop. Niet te verwarren met een Ftira, een soort gevuld broodje met dezelfde ingrediënten en wat extra verse tomatenpuree. Het zijn heel lekkere snelle snacks, perfect als lunch tijdens een wandeling bijvoorbeeld, die je aan lokale standjes kan vinden in elk dorp. Meestal kost het je slechts 3 tot 5 euro! 

2. De beroemde Maltese snack

Pastizzi’s kan je halen in een Pastizzeria. Geen pizzeria, maar een pastizzeria! Denk maar aan een soort frituurzaak, maar in plaats van frietjes kan je er terecht voor heel wat bladerdeeghapjes en pizza snacks. De bekende Maltese pastizzi is een bladerdeeghapje gevuld met ricotta, bonenpuree of tegenwoordig zelfs Nutella voor de zoetebekken onder ons. Zo’n pastizzeria is meestal dag en nacht open en kan je op bijna elke hoek terugvinden, wat handig is na een avondje uit of wanneer je snel een honger te stillen hebt!

3. Stoofpotjes

Houd jij van stoofpotjes? Malta maakt heerlijke stoofpotjes van konijn en paard. Konijn wordt ofwel geserveerd als stoofpotje, ofwel als gebakken konijn. In het laatste geval worden er meestal frietjes en een soort tomatensaus bij geserveerd. Een stoofpotje van paardenvlees wordt meestal met een soort erwtensaus en Maltees brood aangeboden. Voor deze lokale gerechten ga je best naar een echt lokaal restaurant, daar is de kwaliteit net iets beter en maken ze er een overheerlijke ervaring van! Als konijn en paard je maar niets lijken, zijn er natuurlijk heel wat andere gerechten die je voorgeschoteld kan krijgen, van vegetarische opties tot verse vis en het lokale gerecht met slakken!

4. Zoetigheid

Ga jij rond Pasen naar Malta? Dan kan jij een echt Maltees gebakje proberen: de Figolla! Figolla is een gebakje met een marsepeinachtige vulling. Rond Pasen bakken vele families zelf de gevulde koekjes en kan jij ze ook in heel wat bakkerijen terugvinden. Een aanrader het hele jaar door is Busy Bee, waar ze door het jaar heen meerdere zoete (lokale) lekkernijen aanbieden.

5. Daar hoort een drankje bij

Bij elk lekker gerecht of snack hoort natuurlijk ook een drankje! Drink jij graag eens een glaasje? Maltese wijnen worden gemaakt van internationale en lokale druivensoorten. Als je een echte lokale ervaring wil, kan je bijvoorbeeld voor de Ghirghentina druif gaan. Geen probleem als je liever voor een Merlot of Shiraz gaat, de rode en witte lokale druiven zijn best te smaken. De wijnen hebben zelfs prijzen gewonnen over de jaren heen!

Malta

Geen wijndrinker? Je kan ook de lokale biertjes proberen! Niet alleen vind je overal ‘Cisk‘ – een lokaal bier, je kan op het eiland ook heel wat craft beer proberen! Drink je ook graag iets na het eten? De zoete likeur van cactusvijgen moet je dan maar eens proberen. Je kan het bijna overal terugvinden en heeft een lichtgroene kleur. Je kan ook de variant van de Italiaanse limoncello proberen, de Limoncello! Ga je liever voor een alcoholvrij drankje? Dan moet je Kinnie, de lokale frisdrank maar eens proberen! 

Wanneer plan jij een bezoekje aan Malta of Gozo?

 

Previous ArticleNext Article
Culinair ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *