Je kunt veel over de Nederlandse cultuur zeggen en vinden, maar er zijn een aantal iconische producten, gerechten en tradities waar je niet omheen kunt. Wij zetten hier de belangrijkste vijf typische gewoontes en tradities voor je op een rij. Van kunst tot aan de Nederlandse keuken en de bekendste exportproducten ter wereld. Ken jij ze allemaal al?
Nummer 1: Nederlandse kunst
Al sinds de gouden eeuw en ver daarvoor staan de Nederlanders bekend om haar aandacht voor kunst en cultuur. Diverse grote meesters in de kunsten vinden hun oorsprong in Nederland. Daarbij kun je denken aan Rembrandt, van Gogh en natuurlijk Vermeer en Bosch. Veel werken van deze grootmeesters zijn vandaag de dag nog in Nederlandse musea zichtbaar en zijn nog steeds zeer populair. En kostbaar!
Nummer 2: typisch Nederlandse ambacht
Een aantal artikelen worden als typisch Nederlands gezien en vormen daarmee een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van het Delfts blauwe aardewerk of de houten klompen die passen bij het klassieke beeld van de Nederlandse boer of boerin. Een ander typisch Nederlands artikel zijn natuurlijk de tulpen en tulpenbollen. Dit is het nummer 1 export product van Nederland. Op nummer 2 staan de Nederlandse kazen die wereldwijd bekend en geliefd zijn. Tja, wat wil je met een land waar meer koeien dan mensen wonen!
Nummer 3: de Nederlandse keuken
De Nederlandse keuken is misschien internationaal gezien minder bekend dan de Italiaans en Spaanse keuken, maar daarom niet minder geliefd. De Nederlandse keuken kenmerkt zich door een aantal authentieke stevige gerechten zoals de jachtschotel, erwtensoep met rookworst of diverse stamppotten. Ook kun je rekenen op diverse nationale snacks, zoals het patatje oorlog, de kroket op verschillende manieren uit de muur en natuurlijk de klassieke Nederlandse drop. Durf je wat avontuurlijker te eten? Probeer dan eens de Hollandse haring met uitjes. Deze haring eet je rauw met enkel wat uitjes en gaat in één hap je keel in. Wel even goed vasthouden bij het staartje!
Heb je meer inspiratie nodig voor lekkere Nederlandse gerechten? Kijk welk recept jij het lekkerst vindt.
Nummer 4: feestelijke tradities
Het zijn geen officiële feestdagen, maar de Nederlandse cultuur wordt er wel door gekenmerkt. We hebben een aantal feestelijke tradities die bijna alle Nederlanders vieren. Zo kennen we natuurlijk het grote Sinterklaasfeest met pakjesavond of wat dacht je van Sint- Maarten waarbij, meestal de wat jongere, kinderen met zelfgemaakte lampions langs de straten gaan om snoep op te halen in de buurt. Deze traditie kan internationaal gezien wel vergeleken worden met Halloween. In het zuiden van Nederland kennen we verder nog de traditie van carnaval waarbij kinderen en volwassenen verkleed over straat gaan en er overal festiviteiten te doen zijn.
Nummer 5: de officiële feestdagen
Nederland kent per jaar tien feestdagen, waarvan twee nationale feestdagen. We kennen natuurlijk Koningsdag waarbij we de verjaardag van koning Willem- Alexander groots vieren met diverse feesten door alle steden en dorpen in Nederland. Daarbij hoort natuurlijk de kenmerkende oranje outfit. De andere nationale feestdag is Bevrijdingsdag op 5 mei. Op deze dag wordt de bevrijding van het Duitse leger in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog gevierd. In diverse grote steden kun je dan grootse muziekfestivals verwachten.
De andere feestdagen zijn voornamelijk christelijk. Zo kennen we Eerste en Tweede paasdag, Hemelvaart, Eerste en Tweede pinksterdag, Eerste en Tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag. Vrijwel alle Nederlanders zijn op deze officiële feestdagen een dag vrij van werk en school. Om te kunnen feesten natuurlijk!
Vergelijk deze vijf typische gewoontes eens met de Spaanse cultuur. Welke verschillen vallen jou het meeste op?