Wil je indruk maken op je vrienden? Kook dan iets uit de Slavische keuken! 0

Ćevapčići

We kennen natuurlijk allemaal de bekende gerechten uit de Spaanse keuken. En met een heerlijk culinair Italiaans avondje doe je je vrienden en familie altijd een plezier. Maar ben je op zoek naar wat meer uitdaging? Kies dan voor een unieke en relatief onbekende keuken, namelijk de Slavische keuken! Net zo culinair en lekker, maar nog niet zo bekend onder West-Europeanen. Reken maar dat je gasten verrast zullen zijn wanneer jij een keer niet je klassieke pasta pesto op tafel tovert maar smakelijke Wareniki uit Oekraïne of Poolse aardappelkoekjes. Surprise effect gegarandeerd! Maar waar begin je? Wij helpen je een handje op weg!

Beginnen bij het begin, wat is de Slavische keuken eigenlijk?

Voordat je begint aan je nieuwe culinair avontuur is het belangrijk om te weten wat de Slavische keuken precies inhoudt en welke landen hieronder vallen. De Slavische keuken betreft een groot gebied waaronder een heleboel landen vallen. Denk bijvoorbeeld aan Polen, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Kroatië, Bosnië & Herzegovina, Servië, Macedonië en Bulgarije, maar ook Oekraïne, Wit – Rusland en Rusland. 

Een groot aantal landen die ieder voor zich een eigen keuken heeft. De klassieke Servische gerechten zullen op onderdelen verschillen van de Kroatische of Russische keuken. Toch zijn er een flink aantal overeenkomsten. Over het algemeen kun je stellen dat grote stukken vlees een belangrijke functie hebben in de Slavische keuken. Het liefst grote stukken varkensvlees, rund of worsten zoals Ćevapčići, die gedurende de hele dag liggen te roken in één van de vele buitenkeukens die je overal in Oost- Europa ziet. Ook de aardappel en groentes als paprika en tomaat hebben een speciale plaats in vele Slavische menu’s. Qua kruiden vind je in vrijwel ieder gerecht dille terug. Hou je daar niet van? Dan kun je de dille natuurlijk achterwege laten, maar hierdoor gaat veel van de authentieke smaak verloren uit de Slavische keuken.

Heb je al trek gekregen? Lees dan vlug verder en profiteer van ons instap menu in de Slavische keuken waar je vrienden versteld van zullen staan!

Inspiratie voor een culinair volledig Slavisch menu!

Nu je ingelezen bent in de achtergrond van de Slavische keuken, is het natuurlijk tijd om je culinaire verrassingsavond voor te bereiden. Begin op tijd, want klassiek voor de Slavische keuken is dat gerechten een hele tijd moeten stoven of roken. Kies daarom bij voorkeur een vrije dag uit waarin je voldoende tijd hebt om te experimenteren.  

We gaan beginnen met de Russische blini! Het mooie aan dit kleine pannenkoekje is dat je het kunt beleggen zoals je zelf wilt. Zowel hartig beleg als zoet beleg past goed bij de blini. Wat heb je nodig?

  • 10 gram gist
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 150 gram boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 15 gram boter
  • 50 gram bloem
  • snufje zout

Meng het gist, de melk en boekweitmeel door elkaar en laat minimaal een uur rijzen. Klop de eierdooiers los met een snuf zout en de boter in het gerezen beslag. Voor extra luchtige blini’s klop je het eiwit in een aparte kom stijf en voeg je dit daarna door het beslag. De blini’s bak je vervolgens als poffertjes in een grote koekenpan. Maak er lekker veel zodat je verschillende toppings kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan zalm, kip of gegrilde groente!

Als hoofdgerecht serveer je deeggerecht Wareniki waarbij je van bloem, water, ei, olie en zout deeg maakt dat je vult met ui, knoflook, wortel en zuurkool tot een soort ravioli. De wareniki kook je binnen 10 minuten gaar en serveer je met zure room en dille. 

Als dessert serveer je natuurlijk de welbekende Russische pavlova! 

Heb je de smaak te pakken? Maak dan ook eens deze klassieker uit de Oost – Europese keuken!

Previous ArticleNext Article
Culinair ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *