Zo onderhoud je jouw leren meubels 0

Bruine Bankstel van Leer

Elk meubelstuk vergt op den duur onderhoud. Het ene materiaal is dan weer kwetsbaarder dan het andere en vereist dan ook weer meer aandacht. Dat onderhoud en die aandacht is natuurlijk ook nodig om het meubel zo mooi mogelijk te houden. Maar, hoe onderhoud je nou meubels van leer? Je leest het in dit artikel!

Elk leer een andere behandeling

Het ene leer is het andere niet. Dit betekent dat je niet voor elk meubelstuk van leer dezelfde onderhoudsmethodes kan kiezen. Het is wel verstandig om altijd de meubels te impregneren als je ze net nieuw koopt. Vraag altijd advies in de desbetreffende winkel en ben er goed van op de hoogte met welk type leer je te maken hebt. Als je dat niet weet, kun je de stof namelijk ook niet goed behandelen en dat gaat ten nadelen van jouw leren meubels. 

Wat je wel kunt doen is met een zachte stofdoek de bank schoonmaken. Dit kan eventueel ook met een plumeau. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om de bank bijvoorbeeld te stofzuigen. Mocht je dat willen doen is het wel belangrijk om de juiste borstel te gebruiken. Of je nou een eetkamerstoel hebt of een 4 zitsbank van leer, het is wel aan te raden om een keer in de maand een natte zeem te pakken en de meubels te poetsen. Dit kan dus gewoon met water en zorg ervoor dat je niet te hard drukt. Het gaat erom dat de meubels daar weer netjes en schoon van worden. 

Dit kun je beter vermijden

Je hoeft niet per se heel veel onderhoud te verlenen, als je jouw leren meubels mooi wil houden. Simpele trucjes werken namelijk ook al. Zorg daarom dat je de volgende zaken zoveel mogelijk mijd. Zonlicht is er daar één van. Zet de meubels van leer niet in direct zon- of daglicht, om verkleuring tegen te gaan. Zet een bank ook niet te dicht op een warmtebron. We zijn geneigd om de woonkamer zo in te richten dat je een bank voor de verwarming zet, onder de vensterbank. In het geval van leren meubels, kun je de inrichting het beste omgooien. Dicht bij een warmtebron kan leer namelijk sneller uitdrogen. 

Als je weet dat je transpireert, kun je ook maar beter niet op de bank gaan zitten of liggen. Bij medicijngebruik is dit al helemaal af te raden. Dit beschadigt namelijk de toplaag van de leren bank. Daarom is het ook niet verstandig om huisdieren op de leren meubels te laten. Ook zij transpireren, wat de bank kan aantasten en dan hebben we het nog niet eens gehad over wat de nagels aan kunnen richten aan jouw bank of ander meubelstuk. 

Spijkerbroeken en leren meubels gaan ook niet goed samen. Ze geven namelijk altijd kleurstoffen af, al zijn ze al zo vaak gewassen. Uiteraard komt die kleurafgifte wel vrij door warmte, wrijving en vocht. Dus mocht je in de winter zonder te bewegen op de bank gaan zitten, dan is er over het algemeen weinig aan de hand. 

Ook kun je agressieve reinigingsmiddelen beter vermijden. Je beschadigt daarmee het leer en wat je aanricht, is onmogelijk te herstellen. Vraag daarom altijd advies aan de partij waarbij je de meubels hebt gekocht. Zij hebben de juiste middelen om de leren meubels goed te onderhouden. 

Bovendien is het verstandig om de kussens in de bank bijvoorbeeld regelmatig te wisselen. Als dat niet mogelijk is, dan moet je regelmatig alle zitplaatsen gebruiken. Hetzelfde geldt voor stoelen natuurlijk. Als er altijd op de hoek van de tafel wordt gezeten, dan kun je de stoelen wellicht beter eens in de zoveel tijd omwisselen. Dan worden alle zitplekken benut.

Previous ArticleNext Article
Wonen ·

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *